Честито Рождество Христово

Коледа

Коледа е един от най – светлите християнски празници. Нарича се още Божич, Божик или Голяма Коледа.

Имен ден празнуват Христо, Христина, Християн, Християна, Ицо, Божан, Божана, Божил, Райчо, Радко, Радослав, Радостин, Радомир.

Коледа се празнува 3 дни – от 25. декември, когато се ражда Хтистос, до 27. декември.

Сутринта на първия ден от Коледа се ходи на църква, където се отслужва празнична литургия за здраве.

На Коледа коледарите обикалят домовете на своите съседи, пожелават им здраве и берекет, а стопаните ги даряват с колачета, орехи, ябълки, мед, пуканки, печена тиква, жито и вино.

В Коледуването участват млади мъже – скоро женени, сгодени или ергени. Те започват подготовката си от Игнажден – тогава сформират коледарските групи, учат песните и определят водача си. Коледуването продължава от полунощ до изгрев слънце, защото тогава се появявали зли същества, а коледарите ги прогонвали с техните песни.

Според една легенда, дните между 25. декември и 07. януари( кръщението на Иисус) са наричани “мръсни дни“, защото вилнеели зли сли. За да се предпазят от тях не се излизало по тъмно, а жените не перели, не тъчели, не предели.

Съвременната традиция повелява домът да е украсен за Коледа с елха, лампички, гирлянди, играчки, борови клонки. На Коледната трапеза трябва да има обреден хляб, който най – възрастния разчупва и раздава. А след дългия коледен пост на трапезата се поставят месни ястия, баница с месо или сирене, пълнени кокошки, свинско, кисело зеле, пастърма, пържени кюфтета.

Предлагаме ви една лесна рецепта за Коледната трапеза:

Кебап в тиква цигулка

Продукти:

1 бр. тиква цигулка

500 гр. свинско месо

4 гл. лук

500 гр. гъби

1/2 ч.ч. червено вино

4 бр. дафинов лист

сол

зехтин

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства от семките. Лукът се задушава в 1/2 к.ч. зехтин, докато омекне. Към него се прибавят месото и гъбите,разбърква се около 5 мин., след това се прибавя виното и сол на вкус. Оставя се на тих огън, докато виното изври. След това сместа се изсипва в тиквата, слага се дафиновия лист, отгоре се покрива с фолио и се слага в тава . Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и полвина.

Екипът на “Моята Ферма“ ви пожелава Весела Коледа и Щастлива Нова Година!