Великден

Христос Воскресе!

Екипът на “Моята Ферма“ пожелава на вас и вашите семейства много здраве, много щастие, много любов и един хубав и незабравим празник!

 

 

 

 

В християнската религия на Великден се чества възкресението на Исус Христос. То е на третия ден, след като е бил разпънат на кръст – именно така той се е доказал, че е син на Бога.

На Великден имен ден празнуват Величка, Величко, Виличка, Виличко, Велика, Велизара и др.

Страстната седмица е последната от живота на Христос. Всеки ден в нея се нарича Велик. Това е и последната седмица от Великия пост.

На Велики четвъртък се боядисват яйцата, сутрин, преди изгрев слънце. Първото винаги трябва да е червено и с него се минава по челото, буските и брадичката на децата в къщата, нарича се за здраве, щастие и късмет.След това яйцето се оставя до иконата и стои там до следващия Великден. По него се гадае каква ще е годината – ако е изсъхнало ще е добра и плодородна, но ако се е развалило ще е лоша и тежка. Освен червени яйцата се боядисват в различни цветове, правят се шарки от восък, листа, желатин. Стези яйца се “борим“ на Великден за здраве и сила през годината.

Велики петък или Разпетин петък, денят в който е разпънат Исус Христос, е ден за премисляне, за духовно пречистване.

На Велика събота се правят последни приготовления за Великден. Месят се Великденски козунаци и се прави Великденска погача. Ако не са боядисани яйцата на Велики четвъртък, това се прави на Велика събота.

Седмицатат завършва с Великден. Службата за този ден започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от църквата, бият камбани и точно в полунощ се казва Великденския поздрав “Христос воскресе“ и отговора “Воистина воскресе“. Пожелават се здраве и щастие и се пали свещичка, с която тихо се прибираме по домовете си.

На Великден всички се чукат с боядисани яйца, в който остане здравото ще биде най – щастлив през годината. За великденските празници всяка къща трябва да е почистена и украсена, а хората се обличат в нови дрехи – символ на новия живот и възкресението на Христос.

Трапезат е отрупана с вкусна и разнообразна храна – козунаци, яйца. обредна питка, баница, печено агне, зелени салати…

Честито Воскресение Христово!