Домашен бъркан козунак

Домашен бъркан козунак

Месенето на козунак изисква голямо майсторство и много време. Затова ние ви предлагаме една лесна и бърза рецепта за домашен бъркан козунак.

 

 

 

 

 

 

Продукти:

500 гр. бяло брашно

300 мл. прясно мляко

100 гр. масло

100 гр. захар

3 жълтъка

1 ванилия

1/2 ч.л. сол

настъргана кора от лимон

За плънката:

200 гр. орехи

20 гр. какао

100 гр. пудра захар

100 гр. сушени боровинки

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладкото мляко, добавят се захарта и ванилията. Сместа се разбърква, слагат се леко разбитите жълтъци, пак се разбърква, следва разтопеното масло, разбърква се, брашното, солта и лимоновата кора, разбърква се много хубаво с лъжица. Трябва да се получи рядко тесто, което се покрива с фолио. Оставя се в хладилника за една нощ или едно денонощие.

На следващата сутрин тестото се вади от хкадилника и се оставя да се отпусне. Слага се върху набрашнен плот и се разделя на две. Всяка част от него се разточва, не много тънко и се поръсва с плънката. Навива се на руло и после двете рула се усукват. Слагат се в покрита с хартия за печене тава и се оставя да втаса, около два часа. Маже се с жълтък, поръсва се с ванилия и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това се намалява на 180 градуса за 15 минути и накрая се дозапича на 170 градуса за 20-25 минути.

За плънката – всички продукти се смесват.