Крем супа от леща
Обичате ли така полезната леща? Ако да , то ето ви я представена в малко по различен, много вкусен вариант.
Крем супа от леща
Продукти:
250 гр леща
1 глава лук,
100 гр целина
2 моркова
8 скилидки чесън
1 картоф
3 .л. олио
1 л зеленчуков бульон
1 лимон
1/2 ч.л. кимион
кайенски пипер или лютив сос на вкус
сол на вкус
черен пипер на вкус
4 резенчета лимон за гарниране
1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
В загрято олио се слага лука да се задуши, прибавят се целината, морковите, половината от чесъна и картофите. Разбъркват се и се оставят да врят докато омекнат зеленчуците. След това се прибавят лещата и зеленчуковият бульон и оставяме да къкри, докато лещата се свари. Прибавят се дафиновите листа, останалият чесън, сокът от лимона и оставяме на котлона за още 10 минути. Изваждат се дафиновите листа и супата се пасира. Прибавят се кайенският пипер, кимионът, солта и черния пипер.
Супата се сипва в чинии и се сервира с резен лимон, поръсена с магданоз.