Пак ли Коледа?

5 грешки, които да НЕ допускаш по Коледа (но всяка година повтаряме поне една от тях)

1. Първо и може би най-важно – не се претоварвай с ангажименти.

Не си Супермен. И Жената котка не си. Не можеш да сготвиш всичко, да обиколиш всички приятели и роднини, да чистиш всеки ден, че сакън да не е прашно по празниците, да гладиш и колосваш, за да сте перфектни за снимките. Забрави го това – планирай разумно ангажиментите и най-вече остави време за почивка, забавление и пълноценно време с близките.

2. Не пазарувай излишно.

Да, да, точно така, шопинг лудницата се увеличава стократно по Коледа – то светлини, песни, промоции, реклами. Преди да почнеш да се чудиш кое дете да продадеш, за да продължиш с покупките, помисли трябва ли ти наистина всичко, на което си хвърлил око. Ако случайно успееш да се озаптиш и ти остане някой лев – зарадвай се с пътуване, отиди на кино и си купи и най-големите пуканки (те струват горе-долу колкото едно пътуване) и се забавлявай.

3. Не подарявай пуловери, чорапи и шампоани!

Освен ако изрично не са те помолили за това. Това са хубави неща, ПОЛЕЗНИ неща, но не и като подарък за Коледа, по- скоро са покупка, която правиш на излизане от магазина, когато се сетиш, че вчера не си успял да измиеш косата и си ползвал шампоана на децата. Практични подаръци, които обаче не дават това, което всички очакваме по празниците – внимание и изненада.

4. Не прекалявай с хапването и пийването – ама наистина.

Не си заслужава да прекараш половината празнични и почивни дни в елиминиране на последствиятаот преяждане и препиване – подут корем, тежка глава, гадене, умора. Хапвай умерено, не тежки храни, мери си чашката, пък в края на краищата толкова трапези ни чакат, че сумарният резултат от погълнатото пак ще е впечатляващ.

5. Не си прави равносметки.

Не сега и не така. Всеки ден от годината може да се използва, за да подобриш нещо в живота си, да си по-щастлив, по-здрав, по-здравословен, по-весел, по-отдаден на семейството или на хобито, да участваш в благородни каузи, да променяш малките неща около себе си, за да променим заедно света. Ноооо по Коледа е време да загърбиш тревогите, натрупани през годината, да се отдадеш на удоволствие без задължения и ангажименти, да се отърсиш от стреса и да се заредиш с приятни емоции. А и да си го признаем – коледните и новогодишни равносметки и обещания водят до разочарование през януари.