Какви са ползите от зеленолистните суперхрани?

Зеленолистните суперхрани – природният източник на здраве и дълголетие.

 

Зеленoлистните суперхрани са изключително полезни и се препоръчва редовната им консумация. Различните видове зеленолистни като кейл, бейби спанак, Лоло росо, дъбовият лист и тученицата имат различни ползи за нашето здраве, ако са отгледани природосъобразно без пестициди, т.е. ако са с чист и натурален произход.

Тези суперхрани имат леко горчив, но свеж вкус, които е следствие на млечния сок, който се съдържа в тях. В тях се съдържат голямо количество полезни витамини и микроелементи. Зеленолистните са богат източник на хлорофил и витамин К. Съдържат доста минерални соли, лутеин и бета каротин. Консумирайки ги, си доставяме завидни дози витамин С, калций, доста фибри, фолиева киселина и желязо.

Лоло росото подсилва по естествен начин имунната ви система и се препоръчва при астми и алергии

Кейла има високо съдържание на фибри, те поддържат не само чувството за ситост и регулират на апетита, но и също така имат и контрол над диабета.

Бейби спанака осигурява достатъчно фолиева киселина, която от своя страна спомага за здравата сърдечно- съдова система.

Зеленият дъбов лист има благоприятно влияние върху бързото заздравяване на различни рани и порязвания, белези язви.

Тученицата пречиства кръвта и предпазва кръвоносните съдове от натрупване на плаки, допълнителна полза е и предпазването от склерозиране на съдовете и съответно от инфаркт.

В повечето от горе изброените суперхрани съдържат нитрати, които противно на всеобщото мнение имат и полезни свойства, които им спомагат за набавянето на необходимото количество азот при растежа им. При консумацията обаче нитратите имат вредни влияния, и е важно да се знае как да се намали нитратното количество в зелената салата. Един от начините е да се накисват в студена вода за около 30 мин, като водата е добре да се подменя 1- 2 пъти преди консумацията. Когато консумираме зеленолистните под формата на салата можем да ги овкусим вместо с оцет, с лимонов сок. Витамин С, които се съдържа в лимоните предотвратява превръщането на нитратите във вредни вещества за човешкия организъм.