Салата с червено цвекло

Салата с червено цвекло

Тази салата е идеална за домашната вечеря за Свети Валентин, благодарение на сладостта на прясното печено цвекло и леката пикантност на дресинга.

 

Продукти:

6 глави червено цвекло

1/4 ч. зехтин екстра върджин

2 с. л. оцет

сол на вкус

1/3 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 °C. Намажете подходящ съд подобаващо със зехтин. Почистете цвеклото, като оставите малко от стеблото. Сложете цвеклото в съда и го покрийте с капак или фолио. Поставете го във фурната. Печете цвеклото от 45 мин. до 2 часа, в зависимост от големината на главите. Обръщайте цвеклото на всеки 30 мин. Цвеклото е готово, тогава когато може да се продупчи лесно с дървено шишче. След печене почистете цвеклото от останалите стебла и обелете кожата, докато са още топли. Нарежете на тънки кръгчета и поставете в чиния. Украсете със семки и дресинг от зехтин, оцет, сол и черен пипер. Мариновайте за 1 час на стайна температура, след което сервирайте.

Когато се остави да маринова, салатата придобива богат червен оттенък.