Света Екатерина – традиции, обичаи и вярвания

Света Екатерина

На 24 ноември българската църква отбелязва денят на Света Екатерина, която се смята за покровителка на майките. Името Екатерина означава “ вечно чиста“, защото се смята, че тя е водила чист и свят живот. На този ден празнуват всички, които носят имената Екатерина, Катя, Катерина, Катрин, Катина, Тина, Тинка, Тинко.

Света Екатерина била много красива и мъдра девойка, която изучила лекарскта наука. Приела християнството след като навършила 18 години, била удостоена с честта да види Божия син и Божията майка на сън. Света Екатерина не криела вярата си и осъждала управниците за мъченията към хората. Поради тази причина била хвърлена в затвор, където била измъчвана и бита, а след това била осъдена на смърт. Трябвало да я разпънат на колело, което след като тя докоснала се разпаднало и вместо това тя била обезглавена. Символ на Света Екатерина се превръща колелото с шипове, което е наречено на нейно име.

Света Екатерина се смята лечителка, която може да лекува шарка и бяс. Покровителка на занаятчии, мелничари, адвокати,юристи, архивисти, грънчари, предачи, библиотекари, писари, секретари,стенографи, учители, ученици, Сорбоната, момичетата, момите, умиращите хора.

Заради вярванията, че Света Екатерина предпазва от шарка, на този ден майките с деца замесвали тесто с вода от кладенец или извор. Разделяли го на две части. От едната правели кравайче, което след като изпекат намазвали с мед и хвърляли на покрива на къщата, като го наричали за баба Шарка. От другата половина омесвали питка, която също намазвали с мед и раздавали за здраве на децата, давали и на кучетата, за да не хващат бяс.

На този ден жените не пипали остри предмети, защото се смятало, че ако се порежат раната няма да заздравее.

Внякои краища на старната този ден се празнува като Мишинден, жените намазвали огнището с кал и със затворени очи раздавали царевица и боб, за да са затворени очите и устата на гризачите. А на други места Света Екатерина се почита, за да се избегнат треска и висока температура. Жените не пипат вълна, за да са здрави децата.

Ще ви предложим рецепта за погача за здраве:

 

Продукти:

0,500 кг бяло брашно

300 мл. прясно мляко

3 с.л. олио

2 ч.л. захар

2 ч.л. сол

1 пак. суха мая

1 жълтък

мед

Начин на приготвяне:

Към топлото мляко се прибавят захарта и маята, оставят се да шупнат. Прави се кладенче в брашното и там се изсипват шупналата мая и олиото. Солта се поръсва по края на брашното. Меси се меко тесто, колкото е по – меко, толкова по – пухкава ще е питката. Оставя се на топло да втаса и се премесва още един път. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене и тестото се преплесква, правят се няколко прореза с нож и втасва за още час. Питката се маже с разбития с вода жълтък. Пече се на 180 градуса на вентилатор в предварително загрята фурна. След като е готова се маже с мед.

Хапваме и раздаваме за здраве!