Телешко – печено основна рецепта
Телешкото месо е пръв приятел на организма. Причината се крие в умереното му съдържание на мазнини и голямото съдържание на витамин В12.
Вижте нашето предложение за приготвянето му.
Продукти:
1-1,5 кг. телешко месо (плешка)
1 супена лъжица зехтин
1 голям лук – нарязан на четвъртинки
1 голям морков – нарязан на големи парчета
1 праз – нарязан на големи парчета
4 стръка целина – нарязана на големи парчета
4 скилидки чесън – необелени
4 броя дафинов лист
1 супена лъжица бахар
Приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган, опържете месото, докато се образува кафява коричка от всички страни. Добавете зеленчуците и подправките и оставете да се пържи още 5 минути. Добавете вода докато покрие зеленчуците и месото и оставете да се сготви за един час или повече. След като е готово, извадете месото и го оставете да изстине. През това време прецедете соса и го запазете за по-късно. Разрежете охладеното вече месо на филийки от по 1 см. всяко и го наредете в съд за печене. По-долу предлагаме на Вашето внимание рецепти за вкусен сос, с който може да залеете месото и опечете във фурната, за да стане ястието Ви ароматно и сочно.
1 вариант за сос:
Сос с вино и гъби
2 глави лук – нарязани на тънки резени
1 супена лъжица зехтин
16 броя гъби печурки
4 скилидки чесън
½ чаена чаша вода или сок от цвекло (по Ваш избор)
2 чаени чаши от бульона, в който е сготвено месото (от основната рецепта)
12 пресни листа от босилек
сол и пипер на вкус
100 мл. червено вино
Изпържете лука в зехтина до златисто, прибавете гъбите и чесъна, сол и пилер, след това виното и оставете да поври 3 минути, докато сосът стане плътен. Добавете бульона и ако не е достатъчен може да добавите и вода (или сока от цвекло). Допълнете букета от вкусове с босилека и оставете да ври 12 минути докато сосът стане отново плътен. Залейте със соса месото, което приготвихте по основната рецепта и изпечете във фурна на 180-200 градуса за 30 минути.
Полезни съвети:
Фурната трябва да е предварително загрята до желаната температура (180-200 грдуса), за да остане месото крехко отвътре.
За още по-ароматен и вкусен сос добавете микс от сушени гъби.
2-ри вариант за сос:
Сос от кореноплодни зеленчуци
2 супени лъжици зехтин
1 голям червен лук – нарязан на четири
2 моркова – нарязани на парчета от по 2 см
6 стръка целина – нарязани на големи парчета
4 корена магданоз – отново на големи парчета
2 глави целина – нарязани на големи квадрати
10 скилидки чесън с обвивката
½ чаша червено вино
1 чаена чаша вода или сок от цвекло (по Ваш избор)
2 чаени чаши от бульона, в който е сготвено месото (от рецептата за печена плешка)
4 стръка мащерка
2 стръка розмарин
2 броя дафинов лист
½ чаена лъжичка сладък червен пипер
сол и пипер на вкус
Загрейте зехтина в тиган, добавете зеленчуците и изпържете на висока температура за 8 минути, докато зеленчуците станат златисти. Добавете подправките, билките и виното и оставете на котлона за 3 минути при същата висока температура. Добавете бульона/водата/сока от цвекло и оставете да ври за 15 минути, при същата температура, докато се сгъсти сосът. Залейте със соса месото, което приготвихте по основната рецепта и изпечете във фурна на 180-200 градуса за 30 минути.
Не забравяйте: Фурната трябва да е предварително загрята до желаната температура 180-200 градуса, за да остане месото крехко отвътре.
Източник: Омая Ранч