Телешко – печено основна рецепта

Телешкото месо е пръв приятел на организма. Причината се крие в умереното му съдържание на мазнини и голямото съдържание на витамин В12.

Вижте нашето предложение за приготвянето му.

 

 

 

 

 

Продукти:

1-1,5 кг. телешко месо (плешка)

1 супена лъжица зехтин

1 голям лук – нарязан на четвъртинки

1 голям морков – нарязан на големи парчета

1 праз – нарязан на големи парчета

4 стръка целина – нарязана на големи парчета

4 скилидки чесън – необелени

4 броя дафинов лист

1 супена лъжица бахар

 

Приготвяне:

Загрейте зехтина в тиган, опържете месото, докато се образува кафява коричка от всички страни. Добавете зеленчуците и подправките и оставете да се пържи още 5 минути. Добавете вода докато покрие зеленчуците и месото и оставете да се сготви за един час или повече. След като е готово, извадете месото и го оставете да изстине. През това време прецедете соса и го запазете за по-късно. Разрежете охладеното вече месо на филийки от по 1 см. всяко и го наредете в съд за печене. По-долу предлагаме на Вашето внимание рецепти за вкусен сос, с който може да залеете месото и опечете във фурната, за да стане ястието Ви ароматно и сочно.

1 вариант за сос:

Сос с вино и гъби

2 глави лук – нарязани на тънки резени

1 супена лъжица зехтин

16 броя гъби печурки

4 скилидки чесън

½ чаена чаша вода или сок от цвекло (по Ваш избор)

2 чаени чаши от бульона, в който е сготвено месото (от основната рецепта)

12 пресни листа от босилек

сол и пипер на вкус

100 мл. червено вино

Изпържете лука в зехтина до златисто, прибавете гъбите и чесъна, сол и пилер, след това виното и оставете да поври 3 минути, докато сосът стане плътен. Добавете бульона и ако не е достатъчен може да добавите и  вода (или сока от цвекло). Допълнете букета от вкусове с босилека и оставете да ври 12 минути докато сосът стане отново плътен. Залейте със соса месото, което приготвихте по основната рецепта и изпечете във фурна на 180-200 градуса за 30 минути.

Полезни съвети:

Фурната трябва да е предварително загрята до желаната температура (180-200 грдуса), за да остане месото крехко отвътре.

За още по-ароматен и вкусен сос добавете микс от сушени гъби.

 

2-ри вариант за сос: 

Сос от кореноплодни зеленчуци 

2 супени лъжици зехтин

1 голям червен лук – нарязан на четири

2 моркова – нарязани на парчета от по 2 см

6 стръка целина – нарязани на големи парчета

4 корена магданоз – отново на големи парчета

2 глави целина – нарязани на големи квадрати

10 скилидки чесън с обвивката

½ чаша червено вино

1 чаена чаша вода или сок от цвекло (по Ваш избор)

2 чаени чаши от бульона, в който е сготвено месото (от рецептата за печена плешка)

4 стръка мащерка

2 стръка розмарин

2 броя дафинов лист

½ чаена лъжичка сладък червен пипер

сол и пипер на вкус

Загрейте зехтина в тиган, добавете зеленчуците и изпържете на висока температура за 8 минути, докато зеленчуците станат златисти. Добавете подправките, билките и виното и оставете на котлона за 3 минути при същата висока температура. Добавете бульона/водата/сока от цвекло и оставете да ври за 15 минути, при същата температура, докато се сгъсти сосът. Залейте със соса месото, което приготвихте по основната рецепта и изпечете във фурна на 180-200 градуса за 30 минути.

Не забравяйте: Фурната трябва да е предварително загрята до желаната температура 180-200 градуса, за да остане месото крехко отвътре.

Източник: Омая Ранч