Тиква – оранжевия дар от природата

Защо да наблегнем на тиквата?

В разгара на есента почетно място заема тиквата. Защо ли?

Заради безбройните й полезни и вкусови качества. Богата на витамини В, Т, А, С, калий, фосфор, желязо, магнезий, натрий. Съдържа голямо количество каротин, пектин и целулоза.

Тиквата се препоръчва ако страдате от заболявания на черния дроб и бъбреците. При бъбречни проблеми приемайте по половин чаша дневно прясно изцеден сок от тиква. Освен на бъбреците ще повлияе успокояващо и на нервната система.

Ако се изгорите или обринете настържете тиква и наложете мястото.

Тиквата съдържа пет пъти повече витамин А от морковите, затова е силно препоръчвана на хора с проблеми със зрението.

Ако искате да свалите някое килце, наблегнете на тиквата, защото ускорява метаболизма, усвоява се лесно от организма и не натоварва стомаха.

Тиквата регулира храносмилането, има диуретично действие и е особено подходяща за прочистване, диети и отоци в крайниците.

Тиквата е богата на витамин Е, благодарение на което действа благоприятно върху половата система и подмладяващо на целия организъм.

Вътрешността на тиквата е богата на витамин С, което засилва имунната система и пази от простуди.

Съдържанието на витамин К в тиквата благоприятства съсирването на кръвта, работата на сърцето и укрепва кръвоносните съдове.

Тиквата се препоръчва при анемия, тъй като съдържа високо количество желязо.

Редкия витамин Т в тиквата помага на организма да усвои тежката храна, така щади стомаха и предпазва от затлъстяване.

Благодарение на голямото си съдържание на пектин тиквата спомага за извеждането на лошия холестерол от организма.

Да не пренебрегваме и полезността на семките на тиквата, които са отлично средство против глисти.

Има безброй рецепти и начини за приготвяне на тиквата, но най-много запазва полезните си свойства печена.

Тиквата е полезна за бременни, бебета , деца, вегетарианци, за всички възрасти.

Ще ви предложим една бърза, лесна и мноого вкусна рецепта:

 

Супа от тиква и броколи.

Необходими продукти:

700 гр. тиква

700 гр.броколи

1 глава червен лук

1 л. прясно мляко

2 с.л. зехтин

сол на вкус

 

Приготвяне:

Зеленчуците се нарязват, сваряват със зехтина, след което се пасират. Добавя се прясното мляко, може затоплено може и студено и накрая солта.

Приятен апетит!