Тиква – оранжевия дар от природата
Защо да наблегнем на тиквата?
В разгара на есента почетно място заема тиквата. Защо ли?
Заради безбройните й полезни и вкусови качества. Богата на витамини В, Т, А, С, калий, фосфор, желязо, магнезий, натрий. Съдържа голямо количество каротин, пектин и целулоза.
Тиквата се препоръчва ако страдате от заболявания на черния дроб и бъбреците. При бъбречни проблеми приемайте по половин чаша дневно прясно изцеден сок от тиква. Освен на бъбреците ще повлияе успокояващо и на нервната система.
Ако се изгорите или обринете настържете тиква и наложете мястото.
Тиквата съдържа пет пъти повече витамин А от морковите, затова е силно препоръчвана на хора с проблеми със зрението.
Ако искате да свалите някое килце, наблегнете на тиквата, защото ускорява метаболизма, усвоява се лесно от организма и не натоварва стомаха.
Тиквата регулира храносмилането, има диуретично действие и е особено подходяща за прочистване, диети и отоци в крайниците.
Тиквата е богата на витамин Е, благодарение на което действа благоприятно върху половата система и подмладяващо на целия организъм.
Вътрешността на тиквата е богата на витамин С, което засилва имунната система и пази от простуди.
Съдържанието на витамин К в тиквата благоприятства съсирването на кръвта, работата на сърцето и укрепва кръвоносните съдове.
Тиквата се препоръчва при анемия, тъй като съдържа високо количество желязо.
Редкия витамин Т в тиквата помага на организма да усвои тежката храна, така щади стомаха и предпазва от затлъстяване.
Благодарение на голямото си съдържание на пектин тиквата спомага за извеждането на лошия холестерол от организма.
Да не пренебрегваме и полезността на семките на тиквата, които са отлично средство против глисти.
Има безброй рецепти и начини за приготвяне на тиквата, но най-много запазва полезните си свойства печена.
Тиквата е полезна за бременни, бебета , деца, вегетарианци, за всички възрасти.
Ще ви предложим една бърза, лесна и мноого вкусна рецепта:
Супа от тиква и броколи.
Необходими продукти:
700 гр. тиква
700 гр.броколи
1 глава червен лук
1 л. прясно мляко
2 с.л. зехтин
сол на вкус
Приготвяне:
Зеленчуците се нарязват, сваряват със зехтина, след което се пасират. Добавя се прясното мляко, може затоплено може и студено и накрая солта.
Приятен апетит!