Мекици

Необходими продукти:
4 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая (7г.)/ 1/2 кубче свежа мая
2 ч.л. захар
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Направих сместа от вечерта като в част от водата ,която беше със стайна температура, разтворих маята с малко захар. Оставих за 5 мин. да се активира и добавих останалата вода, захар и малко по малко брашното като бърках с лъжица.
Става лепкава консистенция.
С прозрачно фолио затворих съда с тестената смес и оставих в хладилник до сутринта.

Трябва сместа да бъде с такава консистенция на гъсто лепкаво „тежко“ тесто, а не по-рядка.
Оставяме за 15-20 мин. на стайна температура и с много намазнени ръце отделих части от втасалата вече смес и разтеглих, на пласт.
Пържих в силно сгорещена мазнина .
Стават изключително бързо .
Отцедете излишната мазнина върху кухненска хартия.

Ако искате за същия ден да направите, разтворете маята в топла вода със захарта,като шупне добавете и останалите съставки и оставете да втаса за 20 мин.
След това разбъркайте добре и оставете още веднъж да втаса за 30 мин.
Внимавайте да не ги направите много дебели, защото не се изпържват и остават сурови в средата!

Източник : http://www.tanitaang.com/2007/12/blog-post_10.html