Смокини – плода на боговете

Смокини – плода на боговете

Смокините са известни като „плодовете на боговете“, защото в древността са били символ на изобилие и аристократичност.

Този плод има невероятни здравословни свойства. Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6. Смокините са силно питателни и съдържат почти всички хранителни вещества, които са необходими за растежа и изграждането на човешкото тяло. Те съдържат бета каротин, както и бензалдехид. Хапването на смонкини ни предпазва от запек, анемия и дори рак. Хранителните вещества, съдържащи се в смокините са особено полезни за нашия стресов начин на живот.  Смокините не съдържат мазнини, натрий и холестерол. Те са един от най-добрите заместители на захарта.

Смокините съдържат химикалът псорален, който е бил използван в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на болести, свързани с пигментацията на кожата.

Смокините са изключително вкусни и сладки плодове. Те могат да се хапват по няколко начина. Пресните смокини се продават лятото и могат да се консумират директно сами или в плодова салата с други плодове. Сушени смокини има целогодишно. От смокини се правят много вкусни сладка и сиропи.

Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти. Например, малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях. В редки случаи може да се проявят алергии. В смокините се съдържат оксилати – естествени съединения, които, ако попаднат в тялото в по-големи концентрации кристализират и могат да предизвикат здравословни проблеми.

Цветът на смокините се променя – първо е светло зелен, после тъмнозелен и накрая кафяв при пълното узряване.

Хранителният състав на смокинята включва белтъчини, мазнини, смилаеми въглехидрати, захари и фибри, както и вода. При сушените смокини нивата на тези вещества са в пъти по-големи от тези в суровите смокини.

Древните гръци са ценели много смокините и са познавали различни разновидности от тях. Има легенди, според които се смята, че смокинята е плод на есента, който е открит от гръцката богиня на земеделието Деметра. Римляните са смятали, че смокините са били дарявани от Бога на виното акхус и затова той навсякъде е изобразяван с корона от смокинови листа.

Смокините са един от първите плодове, които са били изсушавани и съхранявани. В древна Гърция, те са смятани за свят плод и износът им е бил забранен.

Митридат, гръцкият цар на Понт обявява смокините за лечебни и за поданиците му е било задължително да ядат смокини всеки ден. Смокини са били връчвани на победителите в гръцките олимпиади.  Смокините са били любимите плодове и на Клеопатра.

В момента сме в сезона на смокините, така че не пропускайте да хапвате повече от тези плодове, но внимавайте с количеството.

Ето и една рецепта за изискано и запомнящо се ястие със смокини достойно и за Богове

Продукти:

Пресни пъдпъдъци – 4 бр. , смокини – 3 бр., пилшки бульон – 150 мл, чесън – 1 скилидка, мащерка – 2 стръка, дафинов лист, масло – 10 гр, ликьор – 30 мл, царевично брашно -1ч.л., сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Пъдпъдъците се овкусяват със сол и черен пипер. Смокините се режат на четвъртинки и с част от тях се пълнят пъдпъдъците, като накрая им се връзват крачетата с конец. Маслото се разтапя на тиган и в него се запържват за около 5 мин пъдпъдъците. Добавя се ликьора,след това бульона и останалите подправки. Всичко това се оставя да кипне, котлона се намалява и се задушава под капак за 20 минути. Накрая се добавят останалите смокини и се готви още няколко минути. Пъдпъдъците и смокините се прехвърлят в чиния, оставащата течност се кипва, към нея се добавя размитото в малко вода брашно и се готви още 3 минути.

Пъдпъдъците се сервират заляти със соса.