10 невероятни ползи от хинапа и как да го използваш

10 невероятни ползи от хинапа и как да го използваш

Многобройните ползи от плодовете на хинапа го правят задължителен елемент от здравословното хранене. От векове плодът на хинапа (Ziziphus jujuba) се използва в китайската медицина. Съдържа сапонин и е полезен за намаляване на тревожността и насърчаване на съня. Хинапът е известен още като червени фурми, китайски фурми, корейски фурми и индийски фурми.

Може да облекчи стомашно-чревни проблеми. Освен полизахариди и флавоноиди, той е пълен с хранителни вещества. Хинапът е обещаващ при лечението на неврокогнитивни разстройства и сърдечно-съдови заболявания.

Хинап (Ziziphus jujuba) е член на семейство Зърнастец (Rhamnaceae) растения. Представлява малък широколистен храст с лъскави зелени листа и жълтеникаво-зелени цветове. Плодът е овален и зелен, когато е незрял, и лилаво-кафяв и набръчкан (като фурма), когато е зрял. Въпреки че има консистенцията и вкуса на ябълка, когато е узряла, вкусът й много прилича на фурми, когато е зрял.

Най-ранното споменаване на хинап може да се намери в Classic Of Odes, китайска антология от стихотворения, датираща от 6 век пр.н.е. Също така се използва като лекарство в Китай и други части на Азия от най-малко 2500 години.

Смята се, че хинапът произхожда от Сирия и Северна Африка преди най-малко 3000 години. След това се премества на изток към Южна Азия и накрая в Китай, където все още се отглежда широко. Среща се и в Мадагаскар, България, някои други части на Европа и на островите в Карибско море.

Плодът на хинапа е богат на калций, калий, сапонини, флавоноиди, бетулинова киселина и витамини А и С. Той осигурява защитна линия от малки болки до хронични заболявания.

1. Може да помогне за намаляване на риска от рак

Екстрактът от хинап е пълен с феноли, които повишават неговата антиоксидантна активност. Това означава, че антиоксидантните ензими, открити в хинапа, работят по-бързо, за да се отърват от свободните радикали и да намалят риска от рак.

Има доста ин витро проучвания, които са доказали способността на екстракта от хинап да предотвратява разпространението на ракови клетки. Едно проучване, направено в Университета на Калабрия, показа, че може ефективно да забави разпространението и дори да убие злокачествени клетки от рак на гърдата.

Друго проучване, направено в Иран, показва способността на екстракта от хинап да инхибира разпространението на ракови туморни клетъчни линии, особено тези на левкемия.

2. Може да лекува безсъние

Хинапът се използва в традиционната китайска медицина за подобряване на съня и лечение на безсъние. Плодът съдържа сапонини, които имат седативен и хипнотичен ефект. Проучванията върху плъхове показват, че тези съединения помагат за предизвикване на сън .

Изпиването на чаша топъл чай от хинап точно преди лягане може да ви осигури спокоен сън и да помогне при лечението на безсъние.

3. Може да подобри здравето на сърцето

Хинапът е зареден с калий и е с ниско съдържание на натрий. Калият отпуска кръвоносните съдове и помага за регулиране на нивата на кръвното налягане.

Установено е също, че плодът действа като антиатерогенно средство. Той предотвратява натрупването на мазнини и запушването на артериите.

Установено е също, че хинапът е помогнал за намаляване на количеството липиди в кръвта на затлъстели юноши. Това може да намали риска от сърдечни заболявания при юноши.

4. Може да подобри здравето на стомашно-чревния тракт

Консумирането на поне 40 милиграма хинап на ден може да насърчи стомашно-чревното здраве. Може да подобри цялостната среда на вашия стомашно-чревен регион. Плодът също има важни фитохимикали, които могат да бъдат от полза за цялостното здраве.

При проучвания при плъхове е установено, че екстрактите от плодове от хинап имат потенциала да предотвратят стомашни язви. Допълнителни проучвания са оправдани, за да се разберат тези ефекти и при хората.

5. Може да облекчи хроничния запек

Консумацията на екстракти от хинап не само облекчава симптомите на хроничен запек, но също така подобрява качеството на живот.

6. Може да регулира циркулацията

Оптималното кръвообращение означава, че вашите органи са напълно наситени с кислород и като цяло се чувствате по-свежи и пълни с енергия.

Консумирането на няколко хинапа на ден е страхотна идея, тъй като е известно, че подхранва кръвта.

Желязото и фосфорът в плодовете може да играят роля в това отношение.

7. Може да повиши имунитета

Този малък плод е пълен с витамини А и С, които са мощни антиоксиданти. Тези основни хранителни вещества се борят с увреждането на свободните радикали, което иначе може да компрометира имунната система и да увеличи риска от рак, сърдечни заболявания и бързо стареене. Тези хранителни вещества постигат това чрез регулиране на производството на възпалителни цитокини.

Екстрактите от хинап потискат освобождаването на хистамин. Хистаминът е съединение, освобождавано от клетките като отговор на възпалителни реакции. Плодът притежава антиалергични и антианафилактични свойства.

8. Може да намали възпалението

Локалното използване на екстракт от хинап може да помогне за облекчаване на редица мускулни болки и болки в ставите. Установено е, че маслата от семена на хинап имат противовъзпалителни свойства.

9. Може да намали стреса и безпокойството

Традиционно хинапът се използва за лечение на симптомите на стрес, тревожност и депресия. Плодът има успокояващ ефект върху ума и тялото.

10. Може да подобри здравината на костите

Плодовете от хинап могат да бъдат полезни за възрастни хора или хора с чупливи кости. Има висока концентрация на минерали, необходими за образуването на костите. Този малък плод е пълен с калций и фосфор, които насърчават здравето на костите.

От кулинарни до медицински и културни, има много начини, по които хинапът се използва от хората по света. Ето кратко описание на някои от най-важните му приложения:

Пресни и сушени хинапи се консумират като лека закуска по целия свят.

Сиропът от чай с аромат на хинап и пакетчетата чай се консумират широко в Китай и Корея.

В някои части на Индия хинапът се използва и за приготвяне на туршия.

Хърватите използват плодовете на хинапа за приготвяне на мармалади и сокове.

Хинапът се използва главно в китайската медицина Кампо заради своите противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Листата на растението хинап се изсушават и използват като потпури в Бутан.

Корейците използват дървесината на растението хинап, за да направят голямо разнообразие от неща като купи, мъниста, части за цигулка и инструмент с двойна тръстика, наречен taepyeongso.