Смокини – плода на боговете
Смокини – плода на боговете
Смокините са известни като „плодовете на боговете“, защото в древността са били символ на изобилие и аристократичност.
Този плод има невероятни здравословни свойства. Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6. Смокините са силно питателни и съдържат почти всички хранителни вещества, които са необходими за растежа и изграждането на човешкото тяло. Те съдържат бета каротин, както и бензалдехид. Хапването на смонкини ни предпазва от запек, анемия и дори рак. Хранителните вещества, съдържащи се в смокините са особено полезни за нашия стресов начин на живот. Смокините не съдържат мазнини, натрий и холестерол. Те са един от най-добрите заместители на захарта.
Смокините съдържат химикалът псорален, който е бил използван в традиционната медицина в продължение на хиляди години за лечение на болести, свързани с пигментацията на кожата.
Смокините са изключително вкусни и сладки плодове. Те могат да се хапват по няколко начина. Пресните смокини се продават лятото и могат да се консумират директно сами или в плодова салата с други плодове. Сушени смокини има целогодишно. От смокини се правят много вкусни сладка и сиропи.
Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти. Например, малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях. В редки случаи може да се проявят алергии. В смокините се съдържат оксилати – естествени съединения, които, ако попаднат в тялото в по-големи концентрации кристализират и могат да предизвикат здравословни проблеми.
Цветът на смокините се променя – първо е светло зелен, после тъмнозелен и накрая кафяв при пълното узряване.
Хранителният състав на смокинята включва белтъчини, мазнини, смилаеми въглехидрати, захари и фибри, както и вода. При сушените смокини нивата на тези вещества са в пъти по-големи от тези в суровите смокини.
Смокините са един от първите плодове, които са били изсушавани и съхранявани. В древна Гърция, те са смятани за свят плод и износът им е бил забранен.
Митридат, гръцкият цар на Понт обявява смокините за лечебни и за поданиците му е било задължително да ядат смокини всеки ден. Смокини са били връчвани на победителите в гръцките олимпиади. Смокините са били любимите плодове и на Клеопатра.
В момента сме в сезона на смокините, така че не пропускайте да хапвате повече от тези плодове, но внимавайте с количеството.
Ето и една рецепта за изискано и запомнящо се ястие със смокини достойно и за Богове
Продукти:
Пресни пъдпъдъци – 4 бр. , смокини – 3 бр., пилшки бульон – 150 мл, чесън – 1 скилидка, мащерка – 2 стръка, дафинов лист, масло – 10 гр, ликьор – 30 мл, царевично брашно -1ч.л., сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Пъдпъдъците се овкусяват със сол и черен пипер. Смокините се режат на четвъртинки и с част от тях се пълнят пъдпъдъците, като накрая им се връзват крачетата с конец. Маслото се разтапя на тиган и в него се запържват за около 5 мин пъдпъдъците. Добавя се ликьора,след това бульона и останалите подправки. Всичко това се оставя да кипне, котлона се намалява и се задушава под капак за 20 минути. Накрая се добавят останалите смокини и се готви още няколко минути. Пъдпъдъците и смокините се прехвърлят в чиния, оставащата течност се кипва, към нея се добавя размитото в малко вода брашно и се готви още 3 минути.
Пъдпъдъците се сервират заляти със соса.